fbpx Skip to content

7 modalități de amenajare a balconului

7 modalități de amenajare a balconului

Dacă veți consulta în aceste zile lista de apartamente de vânzare în Tg Mureș veți constata că majoritatea ofertelor sunt pentru apartamente vechi, construite înainte de 1989, când se punea prea puțin accent pe spațiile mari, generoase. Printre cele mai afectate de acest trend manifestat înainte de 1989, erau balcoanele acestor apartamente. Veți observa că majoritatea au balcoane minuscule, extrem de înguste, care pe cale de consecință au devenit în foarte multe din cazuri spații de depozitare sau zone pentru amplasat uscătoare de rufe. Sigur lista cu apartamente de vânzare în Tg Mureș include acum și proiecte imobiliare noi, cu blocurile cu arhitectură ceva mai racordată la tendințele și nevoile actuale. Așadar în lista de apartamente de vânzare în Tg Mureș veți da și de apartamente care oferă balcoane ceva mai generoase. De pildă, în rândul ofertelor de apartamente de vânzare în Tg Mureș din complexul Parângului Residence, veți găsi apartamente cu balcoane generoase, unde ideile de amenajare care se pretează sunt mai numeroase. Așadar, ne-am propus ca mai jos să venim cu câteva idei utile pentru amenajarea acestor spații din apartamentul dvs.

1. Balconul – bar sau bistro

Dacă aveți un balcon de dimensiuni medii, atunci puteți să vă gândiți la o astfel de amenajare. Puteți relativ ușor instala o tejghea pe marginea unui perete mai lung și amplasa câteva scaune de bar. Vă veți bucura și de priveliștea de la geam, iar dacă balconul nu este închis, atunci fumătorii cu siguranță vor aprecia zona drept una din cele mai prielnice lor. Un mic cocktail sau o petrecere de familie se poate extinde astfel cu ușurință din zona livingului spre balcon, iar invitații cu siguranță vă vor aprecia ideea de a da o astfel de utilitate spațiului. Evident, cu cât priveliștea este mai plăcută, cu atât veți „puncta” mai mult. O variantă de luat în calcul este ca amenajarea să fie în stil bar-bistro, adică să amenajați și o zonă de luat masa. Ea se pretează cu atât mai mult dacă balconul este închis, astfel că veți putea servi o masă rapidă indiferent de sezon și vremea de afară.

2. Balconul – dormitor

Dacă ați fost măcar o dată în viață cu cortul sau ați avut ocazia să dormiți sub cerul liber într-o noapte de vară, atunci probabil că sunteți familiari cu senzația și vă doriți să o retrăiți pe cât posibil împreună cu confortul oferit de propria dvs. locuință. În acest caz vestea bună e că o idee de amenajare a balconului este aceea de a instala un pat în el. Sigur, condiția este ca balconul să fie închis. E o abordare îndrăzneață, la care se vor încumeta probabil cu preponderență cei mai tineri dintre noi și necesită o suprafață a balconului medie spre mare. Totuși, e de luat în calcul această soluție, pentru că vă poate da senzații pe care altfel nu le-ați putea trăi decât foarte rar, în escapadele cu cortul.

3. Balconul – cameră de zi

Ideea se pretează mai degrabă balcoanelor mari, de dimensiuni generoase, cel mai adesea întâlnite la case și mai puțin la apartamente. Totuși, merită să ne oprim puțin și asupra lor, pentru că amplasarea unei canapele și a unei mese de cafea poate da viață astfel unui spațiu altfel destul de anost și fără personalitate. În funcție de amplasarea casei/apartamentului (zgomotoasă dacă e într-un areal cu circulație intensă sau liniștită dacă e într-o zonă mai retrasă, poate chiar din afara orașului), zona astfel creată în locuința dvs. poate căpăta un adevărat rol de spațiu de relaxare. Pentru proprietarii unor apartamente, balconul poate fi chiar sacrificat pentru extinderea livingului existent, chiar dacă asta presupune de fapt pierderea unei zone exterioare.

4. Balconul – loc de citit

Imaginați-vă o zi ploioasă, anostă, în care nu aveți ce face. În schimb, v-ați amenajat micuțul dvs. balcon prin amplasarea unei măsuțe de cafea și a unui fotoliu, scaun-balansoar sau scaun mai mic. Eventual o etajeră mică pe care să-și facă loc câteva volume de cărți și o plantă pentru o pată de culoare. O zonă destinată lecturii se crează foarte ușor și poate fi de real efect. Dacă sunteți un împătimit al lecturii, puteți astfel ca, dintr-un loc de depozitare și uscat rufele, să vă creați un spațiu intim, plin de personalitate, care să devină chiar colțul dvs. preferat din apartament. Avantajul în acest caz este că este suficient să dispuneți de un balcon de dimensiuni mici spre medii.

5. Balconul – spațiu de luat cafeaua

Pornind de exemplul de mai sus, cu o amenajare simplă – măsuță și scaune – dacă aveți suficient loc să amplasați măcar două fotolii sau scaune mai confortabile, astfel încât să puteți să stați măcar 2 persoane, puteți să creați o zonă foarte plăcută și intimă pentru servit cafeaua. Evident, dacă balconul este deschis, fumătorii se vor bucura din nou suplimentar.

6. Balconul – lounge

Dacă suprafața balconului este medie spre mare, atunci puteți dezvolta conceptul de mai sus. Introducând o canapea, o sofa sau un divan la masa de cafea și scaunele deja existente, puteți crea spațiu pentru ca mai multe persoane să se bucure concomitent de o zonă de relaxare, în care puteți primi chiar și câțiva musafiri la o cafea. Puteți socializa cu ei sau poate deveni o zonă de relaxare sau interacțiune între membrii familiei.

7. Balconul seră sau mini-grădină

Cine a spus că dacă locuiți la bloc nu vă puteți bucura de o grădină  de unde să vă recoltați condimentele proaspete chiar înainte să le puneți în preparatele pe care le gătiți? Dacă aveți un balcon cu dimensiuni suficient de mari pentru a acomoda toate ideile dvs. de amenajare a unei grădini, preferabil cu orientare sudică pentru a beneficia de mai multă lumină naturală, atunci merită să luați în calcul această variantă. Trebuie să vă înarmați de la început cu ceva mai multă răbdare, pentru că e un proces ceva mai laborios, care vă va costa mai mulți bani (pentru amenajare și întreținere), însă s-ar putea să nu vă pară deloc rău. Puteți să vă amenajați balconul pentru a vă crește condimente proaspete pe toată durata anului, dar și pentru a vă crește flori sau arbuști ornamentali de talie mică. Pentru a vedea cum vă puteți amenaja propria gradină pe balcon, vă recomandăm să citiți blogul lui Adrian Orbai.

Iată doar șapte idei de amenajare a balconului, de la care însă puteți pleca pentru a vă crea propria variantă de balcon ideal, pliată mai bine pe ce doriți. Așadar, poate data viitoare când consultați liste cu apartamente de vânzare în Tg Mureș veți acorda ceva mai multă atenție și acestui aspect.

Click pentru a vedea galeria de balcoane selectată.

Mai multe articole